etusivu
johtokunta
tiedotteet
artikkelit
matkat
tapahtumat
kuvagalleria
vieraskirja
palaute
liity
Toteutus: Jussi Valt Virtanen - Turbiini 2008
Matkakertomus Vaajakoski-Aunus-Vaajakoski 27.-30.9.2012
Matkakertomus Vaajakoski - Aunus - Vaajakoski
27.-30.9.2012


Torstaiaamuna A&A Travelsin kuudentoista hengen bussi lähti matkalle Venäjän Karjalaan.
Päämääränä oli Aunuksen kaupunki ja siellä asuvat ystävät. Ystävät jo monien vuosien takaa.

Joensuussa kävimme tervehtimässä Karjalan Avun väkeä. Lea Ylitalo otti meidät vastaan ja kertoi avustustoiminnasta. Samalla nautimme maukkaista piirakoista kahvin kera. Vaajakosken Venäjä-seura on kerännyt Karjalan Avulle tavaraa jo usean vuoden ajan. Näillä näkymin keräystoiminta jatkuu edelleen, kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä.

Joensuusta jatkoimme kohti Värtsilän raja-asemaa. Tullimuodollisuudet sujuivat nopeasti ja joustavasti. ”Öljymäellä” pieni pysähdys ja sitten matkaan. Tie oli todella hyvässä kunnossa aina Salmiin asti. Matka taittui mukavasti ja perillä Aunuksessa olimme 12:en tunnin matkustamisen jälkeen
Majoittumisen jälkeen lähdimme illalliselle Tamara Bogdanovan luokse. Nopea ateriointi ja sen jälkeen nukkumaan.

Aamulla lähdimme vierailulle Megren kylään. Megren kylän Naisten Klubi on ollut yksi ystävyyskohteistamme jo monia vuosia. Vuonna 2003 toukokuussa naiset vierailivat meidän luona Vaajakoskella. Jokaisella käynnillä he muistelevat tuota vierailua, sillä se oli monelle ensimmäinen kerta Suomessa.
Ensimmäiseksi tutustuimme paikalliseen sovhoosiin. Konttorilla nautimme teetä ja lämpimiä perunapiirakoita. Sovhoosin johtaja Vladimir Venerjevits kertoi sovhoosin toiminnasta.

Sovhoosilla on ikää 45 vuotta ja 300 työntekijällä se on paikkakunnan suurin työllistäjä.
Sovhoosissa on yhteensä 3000 lehmää, myös Suomesta on tuotu hiehoja. Lehmät tuottavat maitoa 8000 l / lehmä / vuosi. Viitenä päivänä maito viedään Petroskoihin ja kahtena päivänä Aunukseen.
Sovhoosi tukee myös Naisten Klubin toimintaa.
Pääsimme tutustumaan myös itse sovhoosiin Nadezda Utkinan johdolla. Navetat olivat siistit ja lehmät kulkivat itse vapaasti lypsypaikoille. Näimme ikkunan takaa myös ”synnytys- ja sairaalaosastot”.

Tämän jälkeen menimme Naisten Klubille nauttimaan teetä ja piirakoita. Muistelimme edellisiä tapaamisia, vaihdoimme kuulumisia ja lauloimme tuttuja säveliä. Naiset esittivät moniäänisesti hienoja laulutaitojaan.

Tee- ja piirakkatarjoilun jälkeen menimme lounaalle Tamaran luokse. Seuraavaksi oli vuorossa pieni lasten järjestämä konsertti Aunuksen Musiikkikoululla. Hellyttäviä esityksiä pienestä isompaan, mukaan mahtui myös pieni satunäytelmä. Kiitospuheiden jälkeen osastomme luovutti neljä 50 euron stipendiä luovutettavaksi eteenpäin. Tarkoituksena on tukea vähävaraisia lahjakkaita oppilaita. Yksi stipendi vastaa vuoden lukukausimaksua.
Ja taas nautittiin teetä ja piirakoita.
Illalla vierailtiin ystävien luona.Lauantaina vietettiin ensimmäistä Aunuksen Kaupunkipäivää. Ortodoksikirkossa järjestettiin kuorojen konsertti ja kirkon ympäristössä oli erilaisia tapahtumia, jotka liittyivät kaupungin historiaan. Kaupunginoikeudet Aunus sai puisen linnan rakennuksen jälkeen 1649. Aunuksella on Venäjällä "historiallinen kaupunki" -status. Kaupungissa on nykyisin 11 400 asukasta, joista noin 60 % on karjalaisia ja lisäksi kymmenkunta prosenttia suomenkielisiä.
Iltapäivällä meillä oli ostosaikaa ja illalla tavattiin ystäviä ja tietenkin laulettiin.

Kotimatka alkoi sunnuntaina aamiaisen jälkeen. Ystävät olivat vielä lahjoineen saattamassa.
Taas jäi mukavia muistoja, ja karjalaisten vieraanvaraisuus yllättää joka kerta uudelleen.


Kiitokset hyvästä matkaseurasta, erityiskiitos Aaro-kuljettajalle ja Leena Sillgrenille matkan järjestelyistä!


Kaija Hänninen
Vaajakosken Venäjä-seura
kirjoittanut: Kaija Hänninen
päivämäärä: 04.11.2012
Takaisin..